Laatste levensfase. Welke zorg is gewenst? - Huisartsenpraktijk Munstergeleen
Huisartsenpraktijk Munstergeleen 1e etage Drs M. Mellema
Drs. M. Mellema, Drs. N. Pustjens, huisartsen Munstergeleen, Praktijk Munstergeleen, Huisartsenpraktijkmunstergeleen, assistente Hennie Slangen, assitente, gemeentehuis Munstergeleen, dokters munstergeleen, dokter M.M.Mellema
818
post-template-default,single,single-post,postid-818,single-format-standard,vcwb,ajax_updown,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,vss_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Laatste levensfase. Welke zorg is gewenst?

Het project Gewenste zorg in de laatste levensfase krijgt ook internationale aandacht. Het is middels een poster gepresenteerd tijdens het EAPC (wereld congres palliatieve zorg) in Madrid van 18 tot 20 mei.

Huisarts M. Mellema, praktijkhouder van Huisartsenpraktijk Munstergeleen, neemt deel aan dit project.

In de palliatieve zorg is al veel bereikt. Er wordt echter een toename van de palliatieve zorgbehoefte van patiënten met kanker, dementie en hartfalen verwacht. Samen met de zorgprofessionals hebben Zuyderland Medisch Centrum, Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), MCC Omnes en het Netwerk Palliatieve Zorg Westelijke Mijnstreek de huidige situatie rondom zorg in de laatste levensfase geanalyseerd. Wat gaat al goed en wat kan beter?

Sinds 12 oktober 2016 zijn enkele huisartspraktijken, in Sittard-Geleen, waaronder huisarts M.M.Mellema, oncologen, klinisch geriaters, specialisten ouderengeneeskunde en apothekers gestart met een nieuwe werkwijze. Hierbij staan een optimale kwaliteit van leven in de laatste levensfase en het stervensproces centraal. Daarom werken zorg- en welzijnsprofessionals uit de eerste en tweede lijn samen, stemmen ze hun communicatie af en is de informatiestroom anders ingericht om de gewenste zorg in de laatste levensfase te leveren. Als de levensverwachting van een patiënt naar verwachting een jaar of korter is, gaat de hoofdbehandelaar hierover een gesprek aan met de patiënt.

Eén vaste contactpersoon
Keuzes maken rondom de laatste levensfase kan moeilijk en ingewikkeld zijn. Om de zorg voor de patiënt zo goed mogelijk te regelen, krijgt de patiënt en eventuele mantelzorger ondersteuning van een zorgcoördinator. De zorgcoördinator is het eerste aanspreekpunt en inventariseert de wensen en behoeften van de patiënt in deze levensfase. Ook de belasting van de mantelzorger wordt in kaart gebracht. Vervolgens wordt in een multidisciplinair overleg (MDO) een zorgplan opgesteld. Dit wordt besproken met de patiënt en mantelzorger, zodat duidelijk is waar een patiënt aan toe is en welke (be)handelingen wel en niet meer gedaan worden. Het zorgplan kan op ieder moment worden aangepast. Zo beslist de patiënt zelf over de laatste levensfase. Door af te stemmen wordt een doelmatige inzet van mensen en (medicatie)middelen nagestreefd. De werkwijze wordt periodiek geëvalueerd door Universiteit Maastricht en IQ Healthcare.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.