DE GRIEPPRIK VERGETEN TE HALEN?

DE GRIEPPRIK VERGETEN TE HALEN?

Informeer bij de assistente wanneer u alsnog de griepprik kunt laten zetten.

Kinderen en volwassenen met een medische indicatie voor de griepprik, en mensen van
60 jaar en ouder, hebben  een persoonlijke uitnodiging voor de griepprik ontvangen. Heeft u geen indicatie maar wenst u wel een vaccinatie? Neem contact op met de doktersassistente, zij kan een recept voor u maken. Zonder medische indicatie wordt een griepvaccin niet vergoed.

Hoe werkt de griepprik?
Het griepvaccin bevat onschadelijke gemaakte stukjes van griepvirusvarianten die het komende griepseizoen in Nederland worden verwacht. Het vaccin wordt elk jaar aangepast, omdat het griepvirus steeds verandert. De griepprik beschermt overigens niet tegen verkoudheidsvirussen.

Als je de griepprik haalt, krijg je met het vaccin kleine hoeveelheden van het griepvirus toegediend. Je lichaam reageert vervolgens door afweerstoffen te maken tegen het virus. De kans op griep is daardoor kleiner, omdat je lichaam al bekend is met het virus en weet hoe hij het onschadelijk kan maken. Het duurt ongeveer twee weken voordat je lichaam voldoende beschermd is.
Soms krijg je ondanks de griepprik toch de griep, maar meestal verloopt de ziekte dan minder ernstig. De griepprik van 2016-2017 voorkwam ongeveer 38 procent van de griepgevallen in Europa. Dit is vergelijkbaar met voorgaande jaren.Call Now Button
Translate »