Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker - Huisartsenpraktijk Munstergeleen
Huisartsenpraktijk Munstergeleen 1e etage Drs M. Mellema
Drs. M. Mellema, Drs. N. Pustjens, huisartsen Munstergeleen, Praktijk Munstergeleen, Huisartsenpraktijkmunstergeleen, assistente Hennie Slangen, assitente, gemeentehuis Munstergeleen, dokters munstergeleen, dokter M.M.Mellema
678
post-template-default,single,single-post,postid-678,single-format-standard,ajax_updown,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,vss_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, het uitstrijkje.

Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen een uitnodiging voor het maken van een uitstrijkje. Dit is een onderdeel van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.
Heeft u een uitnodiging gekregen voor het bevolkingsonderzoek? Maakt u dan zelf een afspraak voor het uitstrijkje bij uw huisarts.

Het uitstrijkje wordt bij Huisartsenpraktijk Munstergeleen gemaakt door een vrouwelijke huisarts. De afspraak duurt in totaal ongeveer 10 minuten. In het laboratorium van het Jeroen Bosch ziekenhuis van Den Bosch wordt uw uitstrijkje verder onderzocht. Binnen 4 weken krijgt u een brief thuis met de uitslag van het uitstrijkje. Ook uw huisarts krijgt de uitslag.

Vind u het erg moeilijk om een uitstrijkje te laten maken? Bijvoorbeeld omdat u vervelende seksuele ervaringen heeft, of omdat u nog maagd bent, of dat een uitstrijkje om wat voor reden dan ook moeilijk gaat? Dan kun u de zelfafnameset aanvragen. Deze test doet u zelf thuis.  Op deze manier doet u toch mee aan het bevolkingsonderzoek. Het telefoonnummer staat op uw uitnodiging.

Wat is er vernieuwd in 2017?
Het uitstrijkje wordt eerst getest op HPV (humaan papilloma virus). Door te testen op HPV is eerder duidelijk of vrouwen risico lopen op het krijgen van baarmoederhalskanker.
Heeft u HPV? Dan wordt er daarna ook gekeken of er in uw uitstrijkje afwijkende cellen zitten.
Heeft u geen HPV? Dan heeft u vrijwel geen kans op baarmoederhalskanker. Uw uitstrijkje wordt dan niet onderzocht op afwijkende cellen. Dat is dan niet nodig.

Ongeveer 4 weken na het onderzoek ontvangt u een brief met de uitslag. Het uitstrijkje valt onder het bevolkingsonderzoek en is gratis.

 

Zie voor extra informatie over o.a.
Hoe wordt een uitstrijkje gemaakt?
Bij welke klachten contact opnemen met uw huisarts?
Wat is HPV?
Aanvragen van de zelfafnameset.

https://www.thuisarts.nl/uitstrijkje-baarmoederhals

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.